Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
H.T.Simple

Kuchenne Rewolucje - gotuj z PTS

Recommended Posts

Witam. Jako, że Mishka podsunął pomysł na temat, to można powymieniać się przepisami.

Własne, nie własne, kradzione, gotowe - dowolne. Co smakuje, to można polecić. Jeśli nie ma "rewolucji" po spożyciu, to nawet zachęcam do polecania. 

 

Na start ode mnie:

 

1. Quritto KFC

Osobiście przetestowałem wiele razy, polecam z czystym sumieniem. Ostrożnie z tabasco, więcej lepiej zapiecze, ale według mnie tłumi smak.

 

2. Ślimakowe cynamonki

Fajne, mięciutkie i oczywiście cynamonowe. Można dodać marmolady, żeby były miększe. Ogółem - Niebo w Ziemi. Fotka poglądowa z internetów

 

3. Ciastko czekoladowe z mikrofali Link zdechł, Cavern podał przepis niżej

Polecam dla rasowych nolife'ów, którzy nie zwracają zbytniej uwagi na jakość potraw.

Należy pilnować czasu i patrzeć jak rośnie. Jeśli za krótko lub za długo potrzymamy, to wyjdzie breja lub podeszwa. 

Edited by H.T.Simple

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zaproponuję zatem danie, które mi najlepiej wychodzi :) Zalety:

1. Tanie
2. Szybkie
3. Smaczne
4. Zdrowe i bogate w białko

Potrzebujemy:

1. Pierś z kurczaka
2. Ryż
3. Sos słodko-kwaśny
4. Mieszanka warzywna - chińska
5. Przyprawy

Całość powinna nas wynieść maksymalnie 25 złotych (zależne gdzie kupujecie) a dania wystarczy spokojnie na dwie, głodne osoby :)

a) Mięso

1. Pierś z kurczaka przemywamy dokładnie pod zimną wodą
2. Odkrajamy białe elementy  z mięsa
3. Kroimy na kostki wielkości 2 kostek do cukru
4. Wkładamy do miski, wlewamy wodę, płuczemy, wylewamy wodę
5. Do miski z mięsem dorzucamy przyprawy. Ja bardzo lubię świeżą sól oraz świeżo zmielony pieprz. Dodatkowo, dodaję 1-2 kropli maggi, wyciskam jeden ząbek czosnku, dodaję troszkę papryczki chilli w proszku, oraz można dorzucić szczyptę przyprawy do grilla
6. Dokładnie mieszamy, tak by otoczyć wszystkie kawałki. Ważne, by kurczak był dobrze odsączony w wodzie ale nie całkowicie!
7. Zostawiamy na 15 minut

b) Ryż

1. Na dwie osoby to 2 torebki wystarczą. Wrzucamy do garnka z wodą. Wody około 0.7 ( zawsze wlewam więcej bo ona szybko odparuje i ryż może się przypiec na ogniu ) 
2. Dorzucamy sól. Tutaj wedle uznania ale na 0.7 wody i 2 torebki ryżu jak wkładam jedną płaską dużą łyżkę soli i mieszam dokładnie. Co ważne, sól wsypuje jeszcze do zimnej wody, gdy dopiero postawiłem ją na kuchenkę. Dokładnie mieszam.
3. Gdy woda wrze, dorzucamy nasz ryż. W trakcie możecie ciut naciąć torebkę aby spróbować ryżu i ocenić, czy chcecie jeszcze dosypać soli :)
4. Biały ryż może być wymienny na żółty (taki do risotto). Gotuje się on z 10 minut dłużej ale jest równie smaczny :)

c) Mieszanka Chińska

1. Najważniejsze jest to aby ją rozmrozić. Można po prostu w trakcie gotowania położyć ją blisko kuchni z gazem i wykonywać powyższe czynności. Jeżeli ktoś posiada opcję odmrażania w mikrofali (ja nie) to można wypakować, położyć na talerzu i odczekać w odpowiednim trybie około 5minut.
2. Nastepnię wrzucamy taką mieszankę na osobną patelnie, z lekką ilością oleju i DUSIMY. Po paru minutach, gdy woda całkowicie "zejdzie" z warzyw, podsmażcie je delikatnie aby w miarę wyparowała.
3. Do takiej mieszanki są dodane przyprawy w opakowaniu i trzeba je dodać w momencie duszenia lecz możecie dosypać wszystko co chcecie, według uznania ;)

d) Całość!

1. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Mięso bardzo szybko się smaży, więc miejcie czujne oko na nie ;) Jak zobaczycie, że już się skurczyło i puściło resztę wody, dajcie mu pozostać tak kilka minut. Gdy zauważycie, że wody powoli ubywa, dorzućcie warzywa! Tak, warzywa. Całość utrzymujcie na ogniu przez maksymalnie kilka minut i dopiero potem wlejcie sos słodko-kwaśny do całości :) 
2. W międzyczasie można ryż wyłożyć na talerze, reszta za parę minut będzie gotowa a ryż zdąży się nieco ostudzić
3. Na patelni całość mieszanki utrzymujemy kilka dobrych minut. Pamiętajcie, żeby co minutę (co parę chwil) mieszać ją, by sos nam się nie przypalał. Jeżeli zauważycie, że na obrzeżach patelni sos powoli zaczyna się przypalać, wymieszajcie go, utrzymujcie przez 2-3 minuty i możecie wyłączyć gaz. Danie jest gotowe :)

Według uznania dodajecie do ryżu i gotowe! Polecam zmrożoną lemoniadę do całego dnia :) 

Całość może wydawać się skomplikowana lecz opisałem Wam krok po kroku. Całość tego co napisałem powyżej trwa dosłownie 20 minut :)

fbd66aadd5054feaa74df76bd25a050e_1.jpg

Edited by Mishka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to nazywam męską jajecznicą :E :E :E

 

Składniki:

4 jajka

4 kiełbasy (np. śląska)

sól, pieprz, ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

1. Kiełbasę kroimy według uznania

2. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wsypujemy kiełbasę

3. Smażymy do ulubionego stopnia przysmażenia

4. Rozbełtujemy jajka w szklance jajka z przyprawami i wlewamy na patelnię

5. Potem chemia działa i się robi pyszne jajo

 

Uwaga: Jest to ilość na mnie (193cm wzrostu i 98kg wagi) i jest to śniadanio-obiad

 

Smacznego :E

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawa ,,mleczna"

Tak o probowałem kiedyś takiej kombinacji, 2 łyszki kawy rozpuszczalnej, cukier i zalewamy to mlekiem. Mieszamy mikserem i mamy takie coś :> 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja natomiast polecam zrobic "Murzynka w kubku".

 

Skladniki:

- 1 jajko

- 4 łyżki mąki,

- 4 łyżki cukru,

- 1 łyżeczka kakao,

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Do dużej szklanki (może być taki kubek Amino lub Knor, w sensie taki duży) wsypujemy cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Potem rozbijamy jedno jajko, wlewamy olej i mleko i dokładnie wymieszac aby uzyskać jednolitą masę. Po wymieszaniu wstawiamy do mikrofali na maksymalnym "ogrzewaniu" i ustawić na 3 minuty. Potem powinniśmy otrzymać murzynka w kubku :)

 

W razie pytań to zadawać śmiało. Polecam i życzę smacznego :)

Edited by Cavern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwie się, że nie ma jeszcze przepisu na gotowaną wodę :D 

 

Co do kawy "mlecznej" Kimiego - mam podobny patent, ale sypię przeważnie 1,5 (rzadko dwie) łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe, do 2 łyżeczek cukru, jeśli jest gorąco to 3-4 kostki lodu i mieszam w shakerze (aż do czasu skruszenia/roztopienia lodu - nie słychać uderzeń). Po opadnięciu pianki mamy pyszną kawę, którą wlewam do szklanki 400ml i (jeśli jest na prawdę gorąco) dodaję 2-3 kostki lodu.  :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwie się, że nie ma jeszcze przepisu na gotowaną wodę :D

 

Co do kawy "mlecznej" Kimiego - mam podobny patent, ale sypię przeważnie 1,5 (rzadko dwie) łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe, do 2 łyżeczek cukru, jeśli jest gorąco to 3-4 kostki lodu i mieszam w shakerze (aż do czasu skruszenia/roztopienia lodu - nie słychać uderzeń). Po opadnięciu pianki mamy pyszną kawę, którą wlewam do szklanki 400ml i (jeśli jest na prawdę gorąco) dodaję 2-3 kostki lodu.  :wub:

Robie dokładnie to samo tylko ja przedstawiłem wersje dla leniwych xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dość szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane, nawet zjadliwe.

 

Real foto:

qSqbTlF.jpg

Na następny raz rzuciłbym więcej mięsiwa i sypnął jakąś oliwką z wierzchu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×